30. syyskuuta 2013

TIKU, TAKU JA PÄHKINÄ PÄÄTETTÄVÄKSI



Vaakamme on nyt vakaasti kallistumassa CLT-talon suuntaan. Kahden potentiaalisen urakoitsijan kanssa on juotu kupillinen jos toinenkin, todettu molempien työnjälki ensiluokkaiseksi ja vakuututtu siitä, että intoa ja yhteistä säveltä löytyy myös. Kahdesta hyvästä pitäisi nyt valita se parempi. Valinnan helpottamiseksi ynnäilimme plussat ja miinukset ja kas, tässä tulos: 

Vaihtoehto TIKU 
+ erikoistunut CLT-rakentamiseen ja omaa kokemusta CLT-pientalojen rakentamisesta (tosin vasta parista, jotka nekin vielä rakenteilla) 
+ selkeä ja yksityiskohtainen tarjous, jolla pitävä hintalappu (eli tiedämme mitä koko paketti maksaa ja mitä se sisältää)
+ erittäin lyhyt rakennusaika
+ hallitsee CLT-rakennesuunnittelun, joten tietää mitä tarjoaa ja pystyy keskustelemaan yksityiskohdista
+ oli oma-aloitteisesti yhteydessä arkkitehtiin, jotta tarjous olisi linjassa arkkitehdin ajatusten kanssa
- tarjouksen hyväksyminen tietää budjetin ylittymistä jo tässä vaiheessa 
- uusi tulokas, jolla ei vielä laajaa yhteistyöverkostoa (ja mm. sen tuomia alennuksia) ja vaikka onkin avoin erilaisille yhteistyökuvioille, ei ehkä kykene itse aktiivisesti hankkimaan niitä
- ei valmiita referenssikohteita, joilta voisi kysellä kokemuksia

Vaihtoehto TAKU
+ intoa puhkuva tapaus, joka on valmis uhraamaan omia euroja saadakseen rakentaa CLT-talon
+ arvioi pystyvänsä rakentamaan talon edullisemmin kuin TIKU
+ mittava kokemus ja osaaminen rakentamisesta, joka näkyy mm. laajoina yhteistyöverkostoina, tuntuvina materiaalialennuksina ja arvokkaina kommentteina
+ kokemusta ’arkkitehtikohteista’ ja erilaisten yhteistyökumppaneiden rekrytoimisesta
+ ’viidakkorumpu’ kertoo paljon positiivista
- ei kokemusta CLT-elementeistä, joten Villa Lycka joutuisi ’koekaniiniksi’
- pystyy antamaan vain hyvin summittaisen hinta-arvion urakasta ennen rakennesuunnittelua
- keskustelu pyörii aika yleisellä tasolla ja on vaikea hahmottaa, mikä on myyntipuhetta ja mikä todellisia lupauksia

Valitsisitko Tikun vai Takun? 


Kuva täältä

25. syyskuuta 2013

VISIITILLÄ LEMPÄÄLÄSSÄ

 
Lempäälään on valmistumassa CLT-rakenteinen pientalo ja pitihän sitä lähteä ihan paikan päälle katsomaan, kun tilaisuus siihen tarjoutui.

Kyseessä on Vivolan rakentama paritalo, johon Stora Enso on toimittanut CLT-elementit. Toisessa paritalon puolikkaassa CLT on jätetty näkyviin ja toisessa piilotettu valkoisen massan taakse. Meitä kiinnosti erityisesti se ensimmäinen. Ja upealtahan se näytti! Valkoiseksi vahatut seinät ja katto höystettynä jokusella mustalla ja puunvärisellä tehosteseinällä hurmasi meidät. Kun vielä suojapahvien alta paljastui rouhea betonilattia, olimme myytyjä. Tällaista mekin haluamme!


Meihin teki vaikutuksen myös tunnelma työmaalla. Vivolan pojilla näytti olevan hyvä ’tekemisen meininki’ ja työn jälki sen mukaista. Tunnin visiitin jälkeen tiesimme jo useamman työntekijän nimen ja siitä huolimatta, että talon valmistumiseen oli vain viikko aikaa, kaikilla oli aikaa vastailla kysymyksiimme.
Kun lisäksi saimme kaipaamaamme lisävalaistusta Vivolan meille tekemään tarjoukseen, aloimme vakuuttua siitä, että Vivolan pojat haluavat tosissaan rakentaa meille kodin.
Päivän saldo jäi siis reilusti plussan puolelle, vaikka kolme tuntia autossa ja saman verran palavereissa oli melkoinen koettelemus pikku E:lle ja A joutui tyytymään 2 min shoppailukierrokseen Ideaparkissa.   

19. syyskuuta 2013

YKSI ASKEL ETEEN, TOINEN TAAKSE...



...sellaista tahtia tuntuu meidän rakennusprojekti nyt etenevän. Sen jälkeen kun kesäkuussa jätimme rakennuslupahakemuksen, on lähinnä pyöritty ympyrää, sillä seurauksella, että pää on pyörällä ja tontti edelleen neitseellisessä tilassa. BLÄÄH!!!

Toki olemme kartuttaneet puhelinyhtiöiden kassaa satojen puheluiden muodossa (jopa niin, että pikku E:n lempilelu on puhelin) ja kyllästymiseen asti ’jutustelleet mukavia’ potentiaalisten urakoitsijoiden ja talotehtaiden kanssa. Sähköpostilaatikomme pursuilee raksaviestejä ja työpöytä talopapereita. Nyt haluamme askeleen eteenpäin. 
 

Mutta mikä polku valitaan? Vaihtoehdot on puristettu neljään.
  1. Pitkätavara: Hinta houkuttaa, kaikki muu kauhistuttaa. Kannattaisiko enää edes aloittaa tämän vuoden puolella, kun talvi painaa päälle?
  2. Planian elementti ulkoa valmiina + maatyöt ja sisäurakka: Planian myyjä vaikuttaa osaavalta ja tarjous varsin kilpailukykyiseltä, maatöille ja sisäurakalle + materiaaleille ei ole kunnon hintalappua eikä tekijästäkään varmaa tietoa. Niin, ja Vieskan elementiltäkin pitäisi ehkä kysyä tarjousta, jos tähän vaihtoehtoon päädytään…
  3. Honkarakenteen hirsitalo: tämä vaihtoehto on vielä suuren suuri kysymysmerkki, mutta palaverin jälkeen olemme ehkä viisaampia…
  4. CLT-talo: haave, jolle yritämme löytää toteuttajan. Vivolan tarjous meillä jo on. Siinä selkeää on aikataulu (se loistava asia) & loppusumma (se ei-niin-loistava juttu), kaikki muu onkin vähän usvan peitossa. Pystyykö Presion parempaan, nähdään loppuviikosta… Tai ensi viikolla… Ehkä…
Jaa-a, yritä nyt sitten verrata näitä ja valita se paras, kun yksi tarjoaa yhtä ja toinen toista. Puolisokkona ei näin isoja valintoja haluaisi tehdä, mutta tarkempien tietojen urkkimiseen tarvitaan varmaan KRP:tä. Ja sanomattakin on tietysti selvää, että kaikki vaikuttaa kaikkeen! Joopa joo, me taidamme nyt suunnata askeleet kohti Habitarea lisämotivaation toivossa... :)
 

13. syyskuuta 2013

PALJASTUKSIA VOL 1: TÖTTERÖT




Meille tulee tötteröt. Joo, luit aivan oikein TÖTTERÖT. Tai ainakin näin herra V kutsuu Villa Lyckan ikkunoiden ympärille tulevia ’juttuja’. Viimeistään nämä tötteröt nähdessään talotehtailijoiden kulmat menivät kurttuun, eikä kukaan sisällyttänyt ’vanerisia koristeseinäkkeitä’ (kuten eräs tehdas tötteröitämme nimitti) tarjoukseensa. 
 
Toivottavasti herra V:llä on selvä visio tötteröistä. Meillä nimittäin ei ole. Niinpä turvauduimme tässäkin asiassa googleen. Ihan ei googlekaan tainnut ymmärtää mitä etsimme, kun se tarjoili alla olevan kaltaisia tötteröitä (tämä kuva sallittu kaiken ikäisille –sarjasta).
 
 
Lopulta onnistuimme löytämään jotain, joka muistuttaa ehkä vähän paremmin meidän tötteröitä. Näistä osumista on kooste yllä. Ihan täysin tämä kollaasi ei vielä meitä vakuuta tötteröiden ihanuudesta, mutta luotetaan herra V:n tötterömakuun.  
 
Ja onhan meillä N:n ennakkoperinnöksi saama haiseva moottorisaha, jos herra V:n tötteröt ei meille maistu.

12. syyskuuta 2013

MIKÄ IHMEEN CLT?



Chile Standard Time, The Centre for Language Technology in Gothenburg, Children's Lovecastles Trust  tai Charlotte Airport ehdotti Google. Me klikkasimme kuitenkin sitä linkkiä, joka paljasti CLT:n olevan lyhenne sanoista cross laminated timber. Ja sillä tiellä ollaan. Viimeistään sen jälkeen, kun vierailimme Suomen kenties tunnetuimmassa CLT-rakennuksessa, luontokeskus Haltiassa (kuvia alla), olimme myytyjä - me halutaan CLT-talo! Tämä siis on se juttu, josta jo Pitkää vai pätkää? –blogikirjoituksessamme pari viikkoa sitten vihjasimme.




CLT on massiivipuinen rakennuselementti, joka valmistetaan liimaamalla ristikkäin useita eri paksuisia puulevykerroksia. CLT-elementit valmistetaan tavallisesti kuusilaudoista ja niiden koko voi olla jopa 2.95x16 m. Keski-Euroopassa CLT-rakentaminen on jo pitkään ollut suosittua, mutta metsäinen Suomi hiihtää jostain syystä kaukana perässä. Tietääksemme näitä levyjä ei Suomessa edes valmisteta. Stora Enson kautta saa kuitenkin heidän Itävallan tehtailla sorvaamia levyjä, joita jatkojalostetaan Suomessa. Ilmeisesti Kemissä ollaan myös käynnistämässä CLT-elementtien tuotantoa opiskelijavoimin lähitulevaisuudessa. Lisää tietoa CLT:stä löytyy tästä linkkikokoelmasta.

Meitä CLT-rakentaminen kiinnostaa siksi, että ristiinlaminoinnin ansiosta CLT-levy on luja ja mahdollistaa näin arkkitehtoonisesti erikoiset ratkaisut eli meidän tapauksessa esim. alakerran ilman tukipalkkeja ja –pilareita ja herra V:n hahmottelemat ’tötteröt’ ikkunoiden ympärille. CLT-talo on myös ekologinen ja energiapihi, mikä ei ole yhtään huonompi juttu, kun miettii passiivitalo-hypetystä. Sanotaan myös, että massiivipuu takaa hyvän sisäilman ja akustiikan, plussaa nuokin. Lisäksi CLT:ssä on se etu, että levyjen sisäpinnat voidaan jättää näkymään eli sisäseinät tulevat valmiiksi yhtä aikaa elementtien pystytyksen kanssa. Ja totta kai meitä houkuttaa myös se, että CLT-talon saa muuttovalmiiksi muutamassa kuukaudessa. 



Ongelmaksi vaan on muodostunut yhteistyötahojen löytäminen. Käänsimme kaikki kivet CLT-tyyppejä etsiessämme - ja vedimme vesiperän toisensa jälkeen. Jotain ihmeellistä kuitenkin tapahtui kesän aikana, koska lomilta palattuamme netti alkoi yht’äkkiä pullistella CLT-kirjoituksia. Saimme CLT-tyyppejäkin langan päähän ja muutama viikko sitten tapasimme yhden CLT-rakentamiseen erikoistuneen täydenpalvelun putiikin. Vivolan pojat kantaisivat jopa muuttolaatikot meidän puolesta, mutta melkoista budjetin venyttämistä Vivolan tarjouksen hyväksyminen tietäisi… Meillä on eräs toinenkin potentiaalinen firma kiikarissa… Ehkä viikon (toiveajattelua?) päästä olemme viisaampia ja tämä projekti nytkähtää vihdoin ison askeleen eteenpäin…