11. helmikuuta 2014

UNELMALATTIA?

Pari viikon sisällä pitäisi tehdä päätöksiä pintamateriaalien suhteen ja pakka on vielä pahasti levällään. Erityisen haastavaksi on osoittautunut lattia. Kaunis, kestävä ja sopuhintainen vaikuttaa mahdottomalta yhtälöltä… Muutamia vaihtoehtoja meillä kuitenkin on.  

Alunperin haaveilimme betonista. Rouheinen betonilattia yhdistettynä vaaleaan puuhun on upea yhdistelmä. Betoni myös kestää kovempaankin lapsiperheen käsittelyä, ja jos tyytyy harmaaseen ’teollisuusbetoniin’, myös kukkaro kiittää. Nyt olemme kuitenkin alkaneet empiä: onko betoni sittenkin liian raskas materiaali täyspuiseen taloon ja jo viiden vuoden päästä auttamattoman vanhanaikainen? Lisäksi kivilattia reagoi lämmön vaihteluihin hitaasti, ominaisuus, joka meille ei ole lainkaan toivottava.

Kiiltävästä epoksista on tullut betonin haastaja. Raikas valkoinen tuo avaruutta ja luo upean kontrastin pehmeälle puulle, mutta miten se kestää aikaa ja lapsiperheen arkea kellastumatta ja naarmuuntumatta? Ja ennen kaikkea, sidommeko itsemme joka iltaiseen luuttuamisoperaation, jos laitamme valkoisen lattian? ’Lämmönvaihtokyky’ epoksilla ainakin on hyvä ja hintakin ilmeisesti ihan kohtuullinen.

Näiden kahden kontrastia tarjoavan vaihtoehdon rinnalle on loppumetreillä noussut harmonisempi vaihtoehto, puulattia. Ensimmäinen ’panosta-vaihtoehtomme’ on iki-ihana Saima Lumi. Tämä design klassikko täyttää ainakin iätön ja ajaton –kriteerimme, mutta kestääkö koivuparketti lapsiperheen keittiössä lommuuntumatta? Miinusta on myös Saiman hinta (n. 100 e/m2) eli tämä vaihtoehto tietäisi (taas) budjetin ylitystä. ’Pihistä-vaihtoehtona’ on lankkuparketti lehtikuusesta. Tämän saisi hiottuna ja puu valmiina eli lattian voisi käsitellä sävy sävyyn seinän ja katon kanssa. Vähän kuitenkin arveluttaa, iskeekö puuähky tai mökkifiilis, kun kaikki on puuta lattiasta kattoon? Ja onnistuuko puulattian ja puuseinän kohtaaminen ilman listaa?

Millainen on sinun unelmalattiasi? Kokemukset kaikista yllämainituista ja muistakin varteenotettavista vaihtoehdoista ovat lämpimästi tervetulleita. 


Alkuperäiset kuvat täältä, täältä, täältä ja täältä

20 kommenttia :

 1. Varsin tuttua pohdintaa! Itse hylkäsin betonin kaltaiset pinnat tosin aika pian, perinteinen ratkaisu puulattiasta puutalossa viehätti jotenkin enemmän. En ole koskaan aiemmin erityisemmin tykännyt koivuparketista, mutta nyt meille tulee Saima Classic. Kellastumisenkin uhalla Saima tuntuu nimensä veroisesti klassiselta valinnalta, ja luotan sen sopivan hyvin mustan ja valkoisen kanssa. Samoin luotan siihen, että parketin kuviointi häivyttää naarmuja tavallista parkettia paremmin. Toivossa on hyvä elää... :)

  Onko Saima Lumi kalliimpaa kuin Classic? Saimme Karelian edustajalta Habitaressa hinnaksi yli 100€ neliölle, mutta todellisuudessa ovh jälleenmyyjillä olikin noin 75€/m2, ja tinkimällä sai vielä 20 % hinnasta pois... Kannattaa siis kysyä ainakin tarjouksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, meillä tuntuu olevan varsin samanlainen sisustusmaku! Jos joku keksisi keinon, jolla Saima Classicin saisi varmasti säilymään kellastumatta, meidän lattian valinta helpottuisi kummasti. Mikään mahdollisesti kellastuva on meillä kuitenkin poissa laskuista, koska myös seinät ja katto tulevat puusta ja kesämökkitunnelmaa emme toivo. Siksi olemme kallistuneet Lumeen. Lumi taitaa tosiaan olla vähän tyyriimpi kuin Classic, mutta hyvä kuulla, että tinkausvaraakin on. Toistaiseksi olemme saaneet vasta yhden tarjouksen - siinä neliöhinta oli kympin enemmän kuin samaisen rautakaupan hyllyn reunassa oleva ovh - niin, että tarkkana saa tosiaan olla!

   Poista
  2. Anonyymi19/3/14

   Saima Lumi lankkuparkettia saa tinkaamalla reiluun 60€/m2!

   Poista
 2. Hei! Löysin blogisi pari viikkoa sitten clt-taloja googlettaessa ja on ihana ryhtyä seuraamaan rakentamistanne! Pakko suositella tässä yhteydessä korkkilattiaa, on lämmin jalalle ja aavistuksen joustava niin jalat ei väsy keittiössäkään seistessä. Muovipinnoitettuna kestää lapsetkin. Ulkonäkö voi olla kyllä isona pintana vähän rauhaton, mutta värisävyjä löytyy paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että löysit blogin! Tervetuloa kuulolle.

   Ja kiitos kovasti vinkistä! Korkkilattiaa emme ole edes tulleet ajatelleeksi, vaikka kaikki muut materiaalit laatoista laminaatteihin ja puusta betoniin olemme käyneet läpi. Täytyy ottaa selvää tuosta korkista. Satutko muuten tietämään, toimiiko se lattialämmityksen kanssa?

   Poista
 3. Täällä yksi toinen naapuruston rakentaja. Olemme myöskin käyneet samaa pohdintaa. Lopulta päädyimme betoniin alakerran osalta, silläkin riskillä että se on nyt vähän trendijuttu. Valu ja hionta tilataan Designbetonilta ja pinta käsitellään itse Tikkurilan aineilla (mm. Asuntomessujen Majan lattiat oli käsitelty näin): http://www.tikkurila.fi/ammattilaiset/menetelmat/designlattiat/kuultovarjatty_betonilattia. Saahan siihen päälle sitten iskettyä parketin, kun kyllästyy, tai sen voi maalata esim. valkoiseksi.

  Eikös betonissa pitäisi juuri tuo lämmönjohtavuus olla aika hyvä, jos on lattialämmitys? Kun puulattiaan se lämpö kuitenkin siirtyy betonin kautta.

  On se kyllä niinkin että puutalon henkeen ehkä sopisi puulattia paremmin. Yläkertaan olisi meilläkin haaveissa Saima Lumi, mutta saa nähdä riittääkö budjetti maatöiden & paalutusten jälkeen... Minunkin käsitykseni on että näitä Saiman parketteja saa kyllä pari kymppiä suositushintoja halvemmalla, mutta valkolakattu on jokatapauksessa kalliimpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo alakerta betonia yläkerta parkettia kuulostaa varsin hyvältä ratkaisulta! Me emme ole edes tulleet ajatelleeksi, että noinkin voisi tehdä. Kuvien perusteella Designbetoni vaikuttaa varsin hyvältä valinnalta! Mielikuvissani tosin vähän hintavalta myös...

   'Lämmönvaihtokyvyllä' tarkoitin oikeastaan lattiamateriaalin kykyä varata lämpöä, joka siis betonilla on suuri, mutta puulla pieni. Joku viisaampi kertoi meille, että energiasäästöä voisi hakea alentamalla talon lämpöä silloin kuin ei olla kotona. Jotta tämä toimisi, pitäisi lattiamateriaalin olla jotain vähän lämpöä varaavaa ainetta, siis mieluummin puuta kuin kiveä.

   Poista
 4. Itse pohdiskelimme myös aikanamme betonilattiaa ja emme kuulleet yhtään sitä suosivaa ammattilaista, emme myöskään löytäneet tekijää mutta viime kesän messuilla tehdyt betonilattiat olivat mielestäni epäonnistuneita, yhdessä talossa betonissa näkyi jalan jälki!? Epoksilattia ei tietääkseni ole kovinkaan edullinen vaihtoehto, ainakaan kun itse kysyimme tarjouksia. Parketti on kylmä vaikkakin olisi lattialämmitys vrs laattaan/betoniin ja kärvistyy lattialämmityksen myötä sekä haalistuu. Itse olen myös ihastunut korkki- ja vinyylilattioihin niihen kestävyyden, mukavuuden ja hinnan vuoksi, siinä kulkee laatu ja hinta käsikädessä!
  Onnea valinnoille, ne ovat haastavia, tosin niitä katselee joka ikinen päivä, joten hötkyillä ei kannata, olemme elävä esimerkki siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! Mekin olemme kuulleet useampia kauhutarinoita siitä, miten suojapapereiden alta paljastui ihan toisenlainen betonilattia kun mitä mielikuvat olivat... Hyvä kuulla myös epoksin hinnasta! Sekin taitaa lisäksi vaatia tekijältään paljon taitoa. Nuo vinyyli ja korkki voisivat tosiaan olla hinta-laatusuhteeltaan erinomainen valinta ja lisäksi voisi olla varma, että sitä saa mitä tilaa... ;) Hmm, vaikeaksi menee...

   Poista
 5. ^Se jalanjälki eteisen kaapin edessä taisi olla tyylikeino ja tarkoituksella tehty juttu. :)

  Meille tuli betonilattia, lattialämmityksen kanssa tosiaan lämmin ja mukava, kestävä ja helposti pinnoitettavissa sitten jos joskus huvittaa. Betonilattioita on monenlaisia ja pienellä ja isolla rahalla tehtyjä. Meille tuli Mastertop-hierto (Sikalla saa samanlaisen), ja sen saa myös sävytettynä ilman että vaikuttaa hintaan muutamaa euroa enempää. Jo tähän mennessä olemme olleet tosi tyytyväisiä, koska tuosta saa kaikki liat pois pitkänkin ajan jälkeen (esim. parin kuukauden vanhoja veritahroja pyyhin pelkällä vedellä pois) ja pinta on tosi ihana jalkaa vasten.

  Tuo Saima-lattia on myös tosi kaunis. Meille tulee lämmintä puuta moneen muuhun kohtaan pehmentämään betonin ja valkoisen yhdistelmää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla kokemuksia betonilattiasta ja sen käsittely vaihtoehdoista. Jotenkin oli ymmärtänyt, että mikäli ei tyydy harmaaseen 'teollisuusbetoniin', hinta tuplaantuu. Tuo parin euron lisäys kuullostaa paljon paremmalta :)

   Tuo teidän yhdistelmä, puu-betoni-valkoinen, on taatusti upea!

   Poista
 6. Meillä on hyvin samanlaiset lattiahaaveet - betonilattia tulee todennäköisesti ainakin olohuoneeseen ja keittiöön. Makuuhuoneisiin olen ajatellut jotain leveää lankkulattiaa. Epoksia en itse uskaltaisi laittaa, koska jotenkin se vaikuttaa melko aralta lian suhteen ja muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tosiaan tuntuu olevan samanlainen maku, mitä talon sisustamiseen tulee. Hauskaa! Valkoisen epoksin selviäminen 'hengissä' lapsiperheen arjessa arveluttaa meitäkin, vaikka se uutuutta hohtavana onkin upea. Betoni olisi varmasti huolettomin vaihtoehto, mutta puu voisi 'istua' puutalon henkeen paremmin. Voi tätä vaihtoehtojen runsautta ja valintojen vaikeutta!

   Poista
 7. Hei, piti heti tulla vielä kommentoimaan, kun huomasin K-Raudan kuvastossa Saima Lumi Long Profiloc-parketin hintaan 74,70€/m2!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos, kiitos! Tuohan on 25% vähemmän kuin kilpailijan 'tiukka' tarjous.

   Poista
  2. No ohhoh, olipas K-Raudassa sitten oikeasti hyvä hinta! Ja kiva, jos olin avuksi :D

   Ja vaihtoehtoja todellakin on liikaa. ASTA-messuilla zoomailin Timberwisen lankkuparketteja ja lähes samansävyisiä on miljoona, mutta osa muuttuu toisessa valaistuksessa vihertäväksi tai vielä pahempaa, persikaksi :P

   Poista
 8. Anonyymi17/2/14

  Meille tulee ykköskerrokseen betoni, toiseen kerrokseen vaalea puu (lankku/parketti). Kellari on vielä vähän auki. Ajateltiin, että betonilattian voi sitten myöhemmin pinnoittaa jos kyllästyy teolliseen henkeen. Minäkin kammoan kellastuvaa puuta kovasti, ykköskerrokseen oli betonin vaihtoehtona laatta tai korkkimatto. Kumimatto on myös aika kiva materiaali, mutta ei mikään halpa vaihtoehto sekään.

  VastaaPoista
 9. Hei! Kiinnostava kysymys, johon on pakko heittää omakin kommentti, vaikka hyviä ja erilaisia vaihtoehtoja onkin jo tullut esille! Makuja on niin monenlaisia. Itse en pidä yhtään kovista materiaaleista, kuten betonista tai edes laattalattiasta. Puutalossa tykkään pehmeydestä, joten meillä on tosiaan pääosin kumimattoa (3 mm paksuista, yksiväristä) ja Timberwisen Tammi classic -lankkuparkettia öljyvahattuna. Molemmat on ihan todella hyviä ratkaisuja, miellyttävät omaa silmää, tuntuvat kivalta paljaan jalan alla ja ovat helppohoitoisia! Kumimattoa joutuu vähän useammin imuroimaan (kun on täysin musta), mutta toisaalta voi olla huoleton elämisen jälkien ja kosteuden kanssa. Timberwise puolestaan "imaisee" kaikki naarmut itseensä, oikeasti naarmut vain katoavat ajan myötä kun pinta on öljyvahattu. Eläväinen pinta ei myöskään tarvitse kauheasti (ylimääräistä) siivousta, vaan näyttää aina siistiltä. Toisaalta parketti on herkkä kosteudelle, joten ei sitä liikoja kannata vedellä pestäkään. Hinnaltaan olivat samaa luokkaa, 60-70 e per neliö. Tsemppiä ja rohkeutta tehdä omannäköisiä ratkaisuja!

  VastaaPoista
 10. Anonyymi28/3/14

  Just saimme massiivisen remontimme omakotitaloon valmiiksi ja päädyimme pitkän pohdinnan jälkeen Betonic-pinnoitteeseen. Naapurilla oli vastaava lattia ja suositteli kovasti, joten uskalsimme ottaa. Alla meillä oli vanha terraccota-laatta joka ei ollenkaan istunut meidän harmaa-valkoinen-musta värimaailmaan, joten sille oli vaan tehtävä jotain. Pohdimme myös korkkia, vinyyliä ja ihan jotain itsetasoittuvaa epoksilitkua. Niistä kaikista vaan tulee vaan mulla jotenkin mieleen muovinen, halpa lattia joten betonipinnoite oli kyllä ihan oikea valinta. Näyttää kuitenkin arvokkaalta ja kestää aikaa ja on pehmeämpi kun laatta. Lapsiperheelle suosittelen kyllä, meillä kaksi pientä tyttöä joten lattiaa on kyllä tullut jo tähän mennessä siivottua aika monta kertaa! :) Ihana kun ei tarvitse jynssätä saumoja tai pelätä että kaatuu maitolasi joka pilaa esim korkin. Suosittelen!

  VastaaPoista
 11. Kiitos postauksesta. Oli mukava lukea pohdintoja. Meille aikoinaan tuli kivilattia. Minusta se on ollut aivan hyvä vaihtoehto, sillä kulutusta on paljon myös sillä meiltä löytyy pieniä lapsia. Jonkinlaista kunnostusta se kyllä vaatii.

  VastaaPoista