2. helmikuuta 2014

YLI 400 M TERÄSTÄ JA PARI PAINOKELVOTONTA SANAA


Tällä viikolla vuorossa oli paljon pohdittu ja etukäteen pelätty paalutus (aikaisempia pohdintoja voi lukea täältä). Ennen hommaa käytiin paalutuskartta vielä kertaalleen läpi perustussuunnittelijan kanssa ja keskustelujen seurauksena tippui talousrakennuksesta neljä paalua. Kiitos viraston viisaiden, päärakennukseen tuli kuitenkin vielä yksi paalu lisää invahissivarauksen alle. Itse hissiähän meille ei ole tulossa, mutta laittamalla lupapiirrustuksiin varauksen hissille, talo muuttui esteettömäksi ja rakennusoikeus kasvoi neliöllä. Joskus pienellä asialla voi olla iso merkitys…

Paalutuksesta pyysimme kolme tarjousta. Kahden ensimmäisen tarjoajan välinen ero oli marginaalinen, enimmilläänkin vain muutama satanen. Kolmas tarjosi hommaa 10% edellisiä edullisemmin ja kun lisäksi muutamat blogit kertoi Kankareen pojista hyvää, oli valintamme selvä.
Itse paalutus ei sitten mennytkään ihan niin hyvin. Kun maaperätutkimus oli lupaillut 7-12 m paaluja, yhtä paalua lukuun ottamatta maahan upposi terästä 11-13 metriä ennen kallion kilahdusta. Tähän olimme sentään henkisesti varautuneet. Sen sijaan se, että paalutus voi mennä pieleen, tuli meille täytenä yllätyksenä. Osa paaluista meni nimittäin niin pahasti kieroon, että suunniteltujen 33 paalun lisäksi maahan täytyi lyödä 3 lisäpaalua. Kaikista suurin yllätys meille oli kuitenkin se, että paaluttaja ja urakoitsijamme palkkaama perustussuunnittelija sopivat lisäpaaluista keskenään ilman, että kukaan olisi vaivautunut kertomaan meille työn tilaajille ja laskun maksajille asiasta yhtään mitään.

Vähän jäi epäselväksi, käviko meillä tässä hommassa huono tuuri vai onko tämä vaan pelin henki… Selvää kuitenkin on, että Villa Lyckan alle upposi kaikkiaan 434,85 metriä terästä ja yli 14 000 euroa. P¤”#)%e! Aurinkoisesta säästä huolimatta paalutuspäivästä tuli siis rakennusprojektimme ensimmäinen – ja toivottavasti viimeinen – musta päivä. Hyvästi Artek, tervetuloa Ikea!
 
 

16 kommenttia :

 1. Enpä sano muuta kuin että tiedän tunteen. I love Ikea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lohduttaa kummasti. I WILL love Ikea.

   Poista
 2. Oi voi, kuulostaa lannistavalta. Toisaalta tämä lienee se vaihe, jossa todennäköisimmin rakentamisessa tulee eteen (ikäviä) yllätyksiä - jos on tullakseen. Ehkä nämä olivat nyt teidän osaltanne tässä... Toivotaan niin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näin se taitaa olla! Meitäkin etukäteen tämä paalutuspeli vähän hirvitti, mutta kun sopivia soramaita ei ollut tarjolla... Nyt kirpaisee, mutta eiköhän viimeistään siinä vaiheessa hymy irtoa kun seinät saadaan pystyyn. Perässä siis tullaan! Siellä naapurikadulla alkaa muuten olla jo ihan tunnelmaa, kun useampi talo on pystyssä.

   Poista
 3. Anonyymi3/2/14

  Voi harmi, todella huonoa tuuria. Toivottavasti loppuprojekti menee valoisasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis myötätunnosta. Ilmeisesti takaiskut ovat osa tätä rakennuspeliä, mutta omalle kohdalle osuessa vetävät vähän suupieltä alaspäin. Eteenpäin tästä kuitenkin mennään ja toivottavasti valoisemmissa tunnelmissa.

   Poista
 4. Enpä ole ennen kuullut kieroon menneistä paaluista, ja näillä main kaikkien kodin alle tumpataan paalu toisensa viereen :/. Todella huonoa tuuria siis, sanoisin. Saitteko selitystä, mistä vääntyminen johtui, oliko siellä vastassa jotain yllättävää vai lähdettiinkö niitä lyömään vinoon tms.? Mietin vain, että tulevatko lisäpaalut automaattisesti teidän laskuksenne...

  Lohdutuksena (?) voin sanoa, että meidän paalutus maksoi muistaakseni vielä enemmän. Mäkin taisin olla Kankareen suosittelijoiden joukossa, tai ainakin ne olivat meidän paalut lyömässä. Meillä homma meni kyllä ihan putkeen ja metrimäärätkin olivat samoja kuin maaperätutkimuksen koeporausten perusteella odotettiin (osittain jopa pienempiä!).

  Toivottavasti saatte jossain kohdassa nipistettyä budjettia takaisinpäin niin että jokin Artekkin pääsee teille lopulta kotiutumaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Helpottavaa kuulla, että jonkun toisenkin lompakkoon paalutus on tehnyt ison loven. Kiva kuitenkin, että iloisiakin yllätyksiä (kuten teillä nuo lyhyemmät paalut) saattaa matkan varrella tulla. Sellaisia mekin nyt jäämme odottelemaan, jottei koko kodin sistustusta tarvitse valita Ikean katalogista.

   Joo, ja kieroista paaluista mekin kuultiin nyt ihka ensimmäisen kerran!

   Poista
 5. Toiset siellä paaluttaa ja me taas tullaan upottamaan euromme massiiviseen louhintaan :P Eli melkein raksalta kuin raksalta löytyy oma rahareikänsä, valitettavasti. Tsemppiä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, juuri näin se taitaa olla! Pää pystyyn ja kohti uusia haasteita. Tsemppiä myös teille louhintoihin ja koko projektiin. Olemme kuulolla!

   Poista
 6. Höh, kurjaa vastoinkäymistä :( Minäkin ehdottaisin, että reklamoitte paalutuksen tehneelle yritykselle - heillähän pitäisi olla vastuuvakuutus tms jonka pitäisi mielestäni korvata tälläiset "vinoon menneet" paalut. Lisäksi teiltä ei kysytty kun lisäpaaluja lyötiin, toisaalta vaikka olisikin kysytty, niin ettehän te varmaan vinoja paaluja olisi hyväksyneet. Tekevälle sattuu jne., mutta kyllä tekevän pitää ottaa vastuu omista virheistään - toisin sanoen heidän kuuluisi korvata teille aiheutuneet vahingot, eikä suinkaan maksattaa teillä lisähintaa. Oletteko keskustelleet kuluttaja-asiamiehen kanssa?

  Tsemppiä tulevaan ja toivotaan, että ei enempää rahareikiä tule :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Selvittelemme nyt asiaa. Tämä (kuten monet muutkin) rakentamiseen liittyvät asiat vaan ovat meille maallikoille aika 'hepreaa' ja kun asiantuntijoilta kysyy, saa melkein yhtä monta erilaista vastausta kuin on vastaajia...

   Aivan totta tuo, mitä sanoit lisäpaaluista. Emme me horjuvaa taloa haluta eli parempi lisäpaaluilla kuin ilman, vaikka se vähän kirpaiseekin.

   Tsemppiä teille myös! Mielenkiinnolla lueskelemme projektinne etenemisestä.

   Poista
 7. Anonyymi8/2/14

  Teidän ei tarvitse maksaa paalutuksesta koko hintaa. Neuvotelkaa paaluttajan kanssa. Siellä näyttää plevan päärakennuksen perustukset valettu. MAN-miehet olivat ahkeria. Seuraan rakentamista mielenkiinnolla, koska poikani meinaa rakennutta vastusteluistani huolimatta clt-talon. Hyvin teidän projekti etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Näin teemme. Mukava kuulla, että valut on tehty. Itse emme loppuviikosta enää ehtineet tontille käymään.

   Onnea pojan projektiin! Jos jotenkin voimme olla avuksi, laittakaa postia tulemaan. Saako muuten kysyä, miksi isä niin kovasti CLT:tä vastustaa?

   Poista
 8. Anonyymi9/2/14

  Onko se paaluttajan vika jos maa on niin kivistä että paalu rupeaa kääntämään? Voi paaluttaja jättää paalun myös lyömättä ja kirjata pöytäkirjaan sen puuttumisen. Mitenksä tämän sitten rakennusvalvontaan selittää.

  Itsellä yks paalu oli noin 3cm vinossa oikealta paikalta ja rakennusvalvonnan neropatti meinasi ensin lisäpaaluttaa kaksi paalua siihen viereen kunnes saimma lasketettua että tämän vinonkin paalun kantavuus riittää. Laskenta maksoi samanverran kun kaksi uutta paalua mutta koneen tuominen tontille olisi ollut aika kallis operaatio

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän se toki paaluttajan vika ole, että maa on kivistä. Vähän vaan kummastuttaa se, että meillä 36 paalusta vain 2 meni ihan suoraan ja arvioituun paalujen määrään tuli liki 10% lisäys, kun taas tulevilla naapureilla paalut upposivat juuri niin kuin piti. Lähimpään naapuriin kun on kuitenkin vain alle 10m...

   Poista