23. maaliskuuta 2014

SÄHKÖÄ ILMASSA

Ensimmäiset ja samalla viimeiset hetket tehdä muutoksia sähkö- ja valaistussuunnitelmiin ovat käsillä. Koska Villa Lycka rakennetaan massiivipuuelementeistä, joihin tehtaalla sorvataan valmiiksi reiät mm. valokatkaisijoille, pistorasioille ja valaisimille, joudumme yllätykseksemme jo tässä vaiheessa lyömään lukkoon suunnitelmat.
 
Homma olisi helppo, jos sohvan paikka olisi sovittu ja valaisimet valittu, mutta kun telkkari etsii vielä paikkaansa ja valaistussuunnitelma on herra V:n päässä (jos sielläkään), suunnitelmat on meille kaikkea muuta kuin pala kakkua.
 
Onneksi on blogit, joista löytyy vinkkejä myös sähkö- ja valaistussuunnitelmien tekoon. Siis suuri kiitos teille kanssabloggaajat, meidän suunnitelmissa huomioidaan ainakin seuraavat asiat:
 
- Liiketunnistimella toimivat valaisimet eteiseen, vaatehuoneisiin, WC:hen ja kodinhoitohuoneeseen sekä ulko-ovelle, varastoon, tekniseen tilaan ja autokatokseen
- Makuuhuoneen ovenpieleen katkaisimet sekä kattovalaisimille että yöpöydän valoille, jotka sammuvat myös sängyn vierestä
- Valokatkaisimet portaiden ala- ja yläpäähän
- Ulkovaloille katkaisimet talon sisälle
- Terassin alle jakorasia, josta saadaan tarvittaessa vedettyä lisää sähköä esim. pihavaloille
- Talonumerolle valaistus ulkoseinään
- Pistorasia kylppärin kaappiin sähköhammasharjalle ja ikkunoiden läheisyyteen jouluvaloille
Miltä listamme kuulostaa? Unohtuiko jotain tärkeää?
 
Kiitos ja kumarrus myös, jos keksisitte ratkaisun ongelmakohtiimme:
 
- Upotettavat kattovalaisimet. Tarkoitus on hoitaa koko alakerran valaistus kattoon upotettavilla valaisimilla, mutta tyytyäkö halogeeneihin vai satsata ledeihin? Hakusessa myös kaunis, laadukas ja sopuhintainen malli. 
 
- Makuu- ja lastenhuoneiden valaistus. Lähtökohta tuntuu olevan irtovalaisin, mutta sopivien valaisinten löytäminen ainakin nykykotiimme osoittautui niin haasteelliseksi, että ’nautimme’ neljättä vuotta ikealaisten väliaikaisvalaisimien luomasta ei-niin-viihtyisästä tunnelmasta. Onko upotettu valaisin makuuhuoneissa ihan pöhkö ratkaisu?
 
- Yövalaistus. Useampi bloggaaja suosittaa yövaloja kulkuväylille ja WC:hen, vaan miten yövalaistus kannattaisi käytännössä tehdä?
 
- Pistorasiat. Myös pistorasioita yksi ja toinen suosittelee laittamaan PALJON. Kannattaako siis niitä laitella parin metrin välein ’just in case’ vai yrittää sijoittaa ne paikkoihin, joissa niille oikeasti ajattelisi olevan käyttöä? Hakusessa on myös kaunis pistorasiamalli, joka ei ’pomppaa’ silmille esim. keittiössä, jossa pistorasioita ei voi piilottaa yläkaappien alle.
 
- Keittiön valaistus. Millainen valaistus keittiöön, kun yläkaappeja ei tule ja saareke sijoittuu (ainakin osittain) portaiden alle? Toistaiseksi meillä ei ole ainoatakaan toimivaa ideaa...
 
- KNX-järjestelmä ja himmennys. Myös himmentimet joka huoneeseen (tai ainakin melkein) ovat useamman bloggaajan suositus. KNX-järjestelmään kytkettynä himmenninpiirit ovat ilmeisesti varsin tyyris ratkaisu, joten vinkkejä edullisemmista tavoista toteuttaa tunnelmavalaistus KNX-kodissa otetaan ilomielin vastaan.
 
 
Kuva täältä

13 kommenttia :

  1. Liiketunnistimella toimivat valot kuulostavat hyvältä idealta! Meillä sellainen on tulossa ainoastaan vessaan, nyt rupesin miettimään mihin muualla ne olisi voinut myös laittaa... :) Meille ei myöskään tule keittiöön yläkaappeja, joten pistorasiat laitetaan pöytätasoon. Savolla ainakin on siisti, huomaamaton vaihtoehto: http://savo.fi/index.php?page=648&lang=1&usertype=5?

    Valaistusvaihtoehtoja minäkin mietin täällä http://suokuokkajatalo.blogspot.fi/2014_01_01_archive.html. Jollain seinävalaisimella joka tapauksessa tarkoitus ratkaista yläkaapittomuuden aiheuttama haaste.

    Moniin halogeenispotteihin voi muuten vaihtaa led-polttimot, jos haluaa jotain näiden vaihtoehtojen tilalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, loistavia vinkkejä! Tuo Savon pistorasia on tosiaan hyvin huomaamaton ja jotenkin voisi kuvitella, että toimii ihan oikeassa elämässäkin. Varsin hyvät suunnitelmat teillä näyttää olevan myös valaistuksen suhteen. Tuo Flosin valaisin on ihana!

      Poista
  2. Täältä löytyy muutama kuva "piilorasioista":
    http://www.esanlevykaluste.fi/upload/ideat/pistorasia_2.jpg
    http://tontinlaidalta.blogspot.de/2013/12/kiikarissa-keittio.html (heti ekassa kuvassa lieden yläkulmassa)

    http://4.bp.blogspot.com/-LfrQGYnj4ks/UW_A9ZRovTI/AAAAAAAAASw/vFMAeDFcfTs/s1600/upotettavapistorasiatrica2.jpg

    http://3.bp.blogspot.com/-a8p6sE-n6_o/UPE-T9ITb4I/AAAAAAAAEWk/Nnokd0dZ8l4/s1600/pistorasia1.jpg

    sitten on vielä sellainen ”kannen alla” oleva rasia, mutta en siitä tähän hätään kuvia löytänyt ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuri kiitos vinkeistä! Varsinkin nuo kaksi viimeistä kolahtivat. Aika hyvin pistorasin näköjään saa piilotettua, jos vaan osaa valita oikeanlaisen mallin.

      Poista
  3. Ja tässä vielä yksi linkki:
    http://kiveajaunelmia.blogspot.de/2013/05/pomppupistorasia.html

    VastaaPoista
  4. Heippa!

    Omakohtainen kokemus kohtaan "Upotettavat kattovalaisimet" liittyen:
    Satsatkaa ledeihin. Hintasäästö halogeneihin verrattuna on marginaalinen ja asennusvaiheessa ledit tuottavat vähemmän päänvaivaa.

    Meille oli tarkoitus tulla halogenit myös samaisesta "kustannussäästö" syystä. Halogenit kuitenkin tuottavat lämpöä siten, että ne tarvitsevat vähintään 10-15 cm ilmaa ympärilleen kattorakenteessa paloturvallisuussyistä. Asennusvaiheessa ilmeni, että kattokoolaus osui useassa kohdassa suoraan halogenivalaisimen viereen, jolloin piti joko purkaa katto ja tehdä koolaukset uudestaan tai vaihtaa halogenit ledeihin, jotka eivät tuota lämpöä ja valaisimet voi kiinnittää vaikka suoraan puisen koolauksen viereen. Onneksi olimme suunnittelussa ottaneet led-varauksen huomioon (halusimme säilyttää option vaihtaa ledeihin myöhemmin), joten lennokas vaihto ledeihin onnistui helposti. Lisäkustannuksia meidän talon osalta ei tullut kuin reilu 300 euroa - muistaakseni.

    Tässä vielä loppuun kirjavinkki - valaistussuunnittelun raamattu:
    http://projekteistaisoin.blogspot.fi/2011/11/valaistussuunnittelun-raamattu.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä led vs. halogeeni-kamppailu taisi juuri päätyä ledien voittoon! Käytännön kokemuksia on hyvä kuulla oman päätöksen teon tueksi.
      Kiitos myös kirjavinkistä, tuo täytyy äkkiä saada käsiin!

      Poista
  5. Sähkösuunnitelmien kommentointi on kyllä haastavaa kun kaikki tarpeet pitäisi osata etukäteen ennustaa.

    Meille ei ole tulossa makuuhuoneeseen irtovalaisinta vaan valaistus toteutetaan epäsuorana osittain alaslasketun katon kanssa loisteputkella. Tosin laitamme kyllä varauksen sille perinteiselle lamppupistokkeelle keskelle kattoa jos vaikka joskus mieli muuttuu tai talo myydään.

    Yövalot on meillä suunniteltu valaisevalla pistorasialla, joka toimii hämäräkytkimellä. Tällainen on siis suunniteltu nukkumiskerroksen käytävälle. Vessan yövalo toimii vastaavasti valaisevalla hämäräkytkimellä varustetulla katkaisijalla, eli katkaisijan kehys toimii himmeänä valona. Kokemusta ei vielä ole, mutta pelästyn jo ajatustakin siitä että yöllä vessassa käydessä syttyisi liiketunnistimella koko valaistus päälle. Minulle pienikin valo riittää hämärässä ja hämäryys helpottaa nukahtamista uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hienolta teidän makuuhuoneen valaistus. Hyvin suunniteltuna ja toteutettuna epäsuoravalo näyttää upealta. Meille tulee täyspuinen väli- ja yläpohja, joka asettaa oman haasteensa valaistuksen suunnitteluun.

      Tuo valaiseva pistorasia on loistoidea. Googlasin heti sen ja hienolta näyttää myös. Tuollaisia meillekin, kiitos! Joo, ja suurkiitos myös tuosta vessan valaistusvinkistä. Öiset vessavisiitit ei käyneet edes mielessäni... Täytyy siis miettiä vielä kertaalleen uusiksi koko wc:n valaistus.

      Poista
  6. Itse sanoisin heti, että kiertäkää halogeenit kaukaa. Toki voitte ostaa valaisimia, joihin sitten vaan hankitte led-spotit. Halogeenit todellakin kuumenevat älyttömästi ja tuntuu, että niitä saa olla vaihtamassa harva se viikko. Vaihtaminen ei sinänsä olisi iso juttu, mutta ainakin meillä huonekorkeuden ollessa sellainen 2,7 metriä kauttaaltaan, tuo katonrajassa äherrys alkoi puuduttaa, erityisesti niskaa ja hartioita. Tähän kakkosprojektiin meillä on otettu ohjenuoraksi se, että kaikki lamput pitää olla HELPOSTI vaihdettavissa, jos tarve vaatii.

    Perjantaina käytiin keskustelemassa noista KNX-hommista ja kieltämättä on haastavaa miettiä tässä vaiheessa, minne haluan pistorasian ja minne en. Liiketunnistintekniikka on erittäin kätevä esim. vessaan, mutta yöllä ei ihan kaiken valon tarvitse rävähtää päälle. Onneksi KNX:llä pystyy hallitsemaan aika monia eri tilanteita ja luomaan oikeita valaistuksia erilaisiin tilanteisiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hyvä kuulla kommentteja halogeeneista. Meille taitaa siis tulla ledit. Joo, ja tuo lamppujen vaihtaminen helposti, on hyvä pointti myös. Meille on tulossa jonkin verran korkeaa tilaa ja eipä ole tullut edes mieleen pohtia, miten lamput siellä vaihdetaan. Täytyypä miettiä tuokin!

      Meille on myös suunnitteilla KNX. Tosin varmaan aika riisuttu versio budjettisyistä, mutta sitähän voi sitten myöhemmin täydentää, jos projektista jää euroja yli. Olisi muuten kiinnostavaa lukea, millaisia älykkäitä Villa Sundeckiin on tulossa...

      Poista
  7. Please visit us at www.erafittingsco.com for schuko options in living places.

    VastaaPoista
  8. Meillä ei näitä liiketunnistimia ollut edellisessä talossa. Nyt meillä on uusi rakenteilla, täytyy myös sähköasennus kohta tehdä. Oli mukava lukea postausta. Sai itsekin hieman uusia ideoita. https://www.oulunsahkotek.fi/sahkosuunnittelu-ja-sahkoasennus/

    VastaaPoista