12. syyskuuta 2013

MIKÄ IHMEEN CLT?Chile Standard Time, The Centre for Language Technology in Gothenburg, Children's Lovecastles Trust  tai Charlotte Airport ehdotti Google. Me klikkasimme kuitenkin sitä linkkiä, joka paljasti CLT:n olevan lyhenne sanoista cross laminated timber. Ja sillä tiellä ollaan. Viimeistään sen jälkeen, kun vierailimme Suomen kenties tunnetuimmassa CLT-rakennuksessa, luontokeskus Haltiassa (kuvia alla), olimme myytyjä - me halutaan CLT-talo! Tämä siis on se juttu, josta jo Pitkää vai pätkää? –blogikirjoituksessamme pari viikkoa sitten vihjasimme.
CLT on massiivipuinen rakennuselementti, joka valmistetaan liimaamalla ristikkäin useita eri paksuisia puulevykerroksia. CLT-elementit valmistetaan tavallisesti kuusilaudoista ja niiden koko voi olla jopa 2.95x16 m. Keski-Euroopassa CLT-rakentaminen on jo pitkään ollut suosittua, mutta metsäinen Suomi hiihtää jostain syystä kaukana perässä. Tietääksemme näitä levyjä ei Suomessa edes valmisteta. Stora Enson kautta saa kuitenkin heidän Itävallan tehtailla sorvaamia levyjä, joita jatkojalostetaan Suomessa. Ilmeisesti Kemissä ollaan myös käynnistämässä CLT-elementtien tuotantoa opiskelijavoimin lähitulevaisuudessa. Lisää tietoa CLT:stä löytyy tästä linkkikokoelmasta.

Meitä CLT-rakentaminen kiinnostaa siksi, että ristiinlaminoinnin ansiosta CLT-levy on luja ja mahdollistaa näin arkkitehtoonisesti erikoiset ratkaisut eli meidän tapauksessa esim. alakerran ilman tukipalkkeja ja –pilareita ja herra V:n hahmottelemat ’tötteröt’ ikkunoiden ympärille. CLT-talo on myös ekologinen ja energiapihi, mikä ei ole yhtään huonompi juttu, kun miettii passiivitalo-hypetystä. Sanotaan myös, että massiivipuu takaa hyvän sisäilman ja akustiikan, plussaa nuokin. Lisäksi CLT:ssä on se etu, että levyjen sisäpinnat voidaan jättää näkymään eli sisäseinät tulevat valmiiksi yhtä aikaa elementtien pystytyksen kanssa. Ja totta kai meitä houkuttaa myös se, että CLT-talon saa muuttovalmiiksi muutamassa kuukaudessa. Ongelmaksi vaan on muodostunut yhteistyötahojen löytäminen. Käänsimme kaikki kivet CLT-tyyppejä etsiessämme - ja vedimme vesiperän toisensa jälkeen. Jotain ihmeellistä kuitenkin tapahtui kesän aikana, koska lomilta palattuamme netti alkoi yht’äkkiä pullistella CLT-kirjoituksia. Saimme CLT-tyyppejäkin langan päähän ja muutama viikko sitten tapasimme yhden CLT-rakentamiseen erikoistuneen täydenpalvelun putiikin. Vivolan pojat kantaisivat jopa muuttolaatikot meidän puolesta, mutta melkoista budjetin venyttämistä Vivolan tarjouksen hyväksyminen tietäisi… Meillä on eräs toinenkin potentiaalinen firma kiikarissa… Ehkä viikon (toiveajattelua?) päästä olemme viisaampia ja tämä projekti nytkähtää vihdoin ison askeleen eteenpäin… 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti