30. syyskuuta 2013

TIKU, TAKU JA PÄHKINÄ PÄÄTETTÄVÄKSIVaakamme on nyt vakaasti kallistumassa CLT-talon suuntaan. Kahden potentiaalisen urakoitsijan kanssa on juotu kupillinen jos toinenkin, todettu molempien työnjälki ensiluokkaiseksi ja vakuututtu siitä, että intoa ja yhteistä säveltä löytyy myös. Kahdesta hyvästä pitäisi nyt valita se parempi. Valinnan helpottamiseksi ynnäilimme plussat ja miinukset ja kas, tässä tulos: 

Vaihtoehto TIKU 
+ erikoistunut CLT-rakentamiseen ja omaa kokemusta CLT-pientalojen rakentamisesta (tosin vasta parista, jotka nekin vielä rakenteilla) 
+ selkeä ja yksityiskohtainen tarjous, jolla pitävä hintalappu (eli tiedämme mitä koko paketti maksaa ja mitä se sisältää)
+ erittäin lyhyt rakennusaika
+ hallitsee CLT-rakennesuunnittelun, joten tietää mitä tarjoaa ja pystyy keskustelemaan yksityiskohdista
+ oli oma-aloitteisesti yhteydessä arkkitehtiin, jotta tarjous olisi linjassa arkkitehdin ajatusten kanssa
- tarjouksen hyväksyminen tietää budjetin ylittymistä jo tässä vaiheessa 
- uusi tulokas, jolla ei vielä laajaa yhteistyöverkostoa (ja mm. sen tuomia alennuksia) ja vaikka onkin avoin erilaisille yhteistyökuvioille, ei ehkä kykene itse aktiivisesti hankkimaan niitä
- ei valmiita referenssikohteita, joilta voisi kysellä kokemuksia

Vaihtoehto TAKU
+ intoa puhkuva tapaus, joka on valmis uhraamaan omia euroja saadakseen rakentaa CLT-talon
+ arvioi pystyvänsä rakentamaan talon edullisemmin kuin TIKU
+ mittava kokemus ja osaaminen rakentamisesta, joka näkyy mm. laajoina yhteistyöverkostoina, tuntuvina materiaalialennuksina ja arvokkaina kommentteina
+ kokemusta ’arkkitehtikohteista’ ja erilaisten yhteistyökumppaneiden rekrytoimisesta
+ ’viidakkorumpu’ kertoo paljon positiivista
- ei kokemusta CLT-elementeistä, joten Villa Lycka joutuisi ’koekaniiniksi’
- pystyy antamaan vain hyvin summittaisen hinta-arvion urakasta ennen rakennesuunnittelua
- keskustelu pyörii aika yleisellä tasolla ja on vaikea hahmottaa, mikä on myyntipuhetta ja mikä todellisia lupauksia

Valitsisitko Tikun vai Takun? 


Kuva täältä

11 kommenttia :

 1. Hei! Siinäpä pähkinä purtavaksi. Valitsittepa kummin vain, aina voi halutessaan jossitella jälkeenpäin :-) Olisiko mahdollista, että rakennesuunnittelija piirtäisi rakennesuunnitelmat arkkitehtikuvien pohjalta, ja pyytäisitte sen jälkeen TAKUlta paljon tarkemman hinnan? Eli tässä vaihessa vielä molemmat olisivat mukana. Saatteko TIKUlta hintaan myös rakennesuunnitelmat? Onnea valintaanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mainiosta kommentista! Jos teetämme tosiaan ensin rakennesuunnitelmat, TAKU todennäköisesti pystyy antamaan tarkempia lukuja ja valintamme helpottuu. Mistä vaan löytäisi äkkiä sellaisen rakennesuunnittelijan, joka hallitsisi CLT:n, eikä olisi TIKUn palveluksessa? Siinä sitä haastetta. Toki jossain sellainen varmaan piileksii, mutta ennen kuin me olemme onnistuneet kaivamaan sen esiin, kuvat ovat valmiit ja TAKU saanut tarjouksen paperille, on maa todennäköisesti valkoinen – ja me saamme heittää hyvästit haaveellemme tositoimiin pääsemisestä vielä tämän vuoden puolella. Ja kun maltti ei ole valttimme, puoli vuotta tuntuu ikuisuudelta. Toisaalta, jossittelussa olemme aika mestareita :) Ei siis ehkä ihan parhaat lähtökohdat tämän elämän suurimman ostoksen tekemiselle...

   Poista
 2. Tässä yksi taho, johon voi olla yhteydessä CLR-rakennesuunnitelun tiimoilta. Meilläkin yksi vaihtoehto oli CLT-rakenne, mutta kokemukset ja taito Suomessa kaksi vuotta sitten oli sen verran vähäistä, ettei uskallettu lähteä pilotoimaan. Tosin suunnittelija tämän talon takana päätyi loppujen lopuksi pinnoittamaan CLT-pinnat. Mutta vilkaise http://omaankotiin.fi/ ja CLT-pilottikohde: http://www.omaankotiin.fi/villara

  VastaaPoista
 3. Kiitos, hyvä vinkki! Pitääkin tutustua tuohon tarkemmin ja kysyä, josko löytyisi kiinnostusta lähteä projektiin mukaan. Niin, ja tietty toivoa, ettei tämä tyyppi jo kuulu TIKUn tai TAKUn leiriin, CLT-rakentaminen kun tuntuu Suomessa olevan aika ’Piiri pieni pyörii’-touhua. Mielenkiintoista muuten kuulla, että kaksi vuotta sitten CLT-talo tuntui ’liian pilotilta’. Melkoiseksi uudisraivaajaksi mekin itsemme olemme tunteneet, vaikka kahdessa vuodessa CLT-rakentamisen luulisi Suomessakin harpanneen ison loikan eteenpäin.

  VastaaPoista
 4. Anonyymi7/10/13

  Annan ääneni Tikulle. Tuntuisi turvallisemmalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Totta! Valitsemalla TIKUn säästäisimme todennäköisesti ainakin hermoja ja ehkä välttyisimme muutamalta unettomalta yöltäkin.
   Tässä pähkinässä on totisesti riittänyt pureskeltavaa, mutta ehkä pikkuhiljaa alamme lähestyä ratkaisua...

   Poista
 5. Anonyymi30/10/13

  Varmasti valitsitte jo. Keitä olivat Tiku ja Taku -Vivola Oy, Instra Oy? Helpottamaan muiden samantyyppisten projektien tekijöiden etsimistä.

  Onnea projektiin, aloin seurata blogia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas sinulla ajoitus! Laitoimme nimet paperiin 32 minuuttia sen jälkeen, kun olit jättänyt viestin. Valinta on siis tehty! Urakkaneuvottelut oli sen verran kova puristus, ettei voimat enää tänään riitä bloggailuun, mutta paljastus on luvassa lähipäivinä.

   Mukavaa, että eksyit blogiimme ja jätit viestin. Onnea tässä projetissa tosiaan tarvitaan!

   Poista
 6. Anonyymi31/10/13

  Onnea teille! Mielenkiinnolla seurailen, Suomessa on ihan liian vähän perustavasta poiketen toteutettuja pientaloja. Uranurtavaa tämä teidän projekti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis! Tuollaisista kommenteista saa kummasti potkua. Välillä sitä miettii, että valitsemalla talon katalogista, pääsisi varmaan monissa asioissa helpommalla. Kulkemalla omia polkua toivomme ja uskomme kuitenkin saavamme juuri sen mitä tahdomme. Uudisraivaajahenkeä tämä homma kyllä kieltämättä vaatii. Yksi syy tähän bloggailuun onkin haave siitä, että jonkun toisen ’erilaisen’ matka omaan uuteen kotiin voisi olla edes vähän vähemmän kuoppainen.

   Poista
 7. Anonyymi31/7/15

  Toivon todella että saatte upea CLT -talon. Itse valmistuin puu alan insinööriksi ja minua kiehtoo myös CLT rakentaminen, juuri sen monien mahdollisuuksien takia. Uskon että kyseessä on tulevaisuudessa paljon käytetty rakennus tapa.
  Hienoa että on rohkeita aloittajia tuotteeseen Suomessa. Isossa mailmassahan rakennustapa on jo tunnettu kauvan. Onnea teille projektiin.

  VastaaPoista