Melkein alusta asti meille oli selvää,
että rakennuttaisimme puutalon. Tonttimme sijaitsee tiellä, jonka kaikkien
talojen julkisivujen edellytetään olevan lautaa. Meistä lautaverhoiltu kivitalo
ei tuntunut kovin houkuttelevalta vaihtoehdolta (vaikka Hyvinkään
asuntomessujen Majan jälkeen sekin ratkaisu voisi olla aika jännä). Lisäksi puu
materiaalina on aina kiehtonut meitä molempia. Sen sijaan se, rakennetaanko
talo ns. pitkästä tavarasta paikan päällä vai hypätäänkö talotehtaan kelkkaan
on, 6kk pohdinnasta huolimatta, edelleen auki.
Alun perin ajatuksenamme oli, että teetetään ensin arkkitehdilla luonnokset ja tilataan sitten luonnosten perusteella talopaketti talotehtaalta avaimet käteen –periaatteella. Helppoa ja yksinkertaista, ajattelimme. Ja väärässä olimme! Mikään talon rakentamisessa ole helppoa ja yksinkertaista, siltä ainakin meistä tuntuu.
Laitettuamme rakennusluvan vireille otimme yhteyttä useampaan talotehtaaseen. Ja aika kehnolla menestyksellä. Useimmat talomyyjät vain pyörittelivät päätään ja myivät ’ei onnistua’ nähdessään lupakuvamme. Ne harvat, jotka suostuivat perään soitteluiden jälkeen tekemän tarjouksen (meille ei siis sadellut tarjouksia, niin kuin monien blogien perusteella olimme odottaneet), ehdottelivat viittä tolppaa komistamaan keittiötä ja olohuonetta tai siirtelivät ja pienentivät ikkunoita. Ilmeisesti siis joutuisimme tekemään melkoisia uhrauksia avaruuden ja valoisuuden suhteen, jos haluamme suurelementit. Lisäksi tämän vaihtoehdon kustannukset ovat meille melkoinen kysymysmerkki. Vaikka ulkoa valmis elementtipaketti irtoaisikin 100 000 eurolla, alkaisiko lopullinen viivan alle jäävä luku 3:lla vai 4:lla vai jopa 5:lla?
Olemme kokeilleet onneamme myös yhden ns. pre-cut talotehtaan kanssa. He pystyisivät todennäköisesti tekemään lähes luonnostemme kaltaisen talon, mutta se hinta! Yli 30 000 euron ’pätkälisää’ elementtipakettiin verrattuna ei budjettimme purematta niele… Ei varsinakaan kun tarjous sisältää ilmeisesti vain lautakasan pihalle kipattuna eikä lainkaan pyytämäämme pystytystä.
Entäs se toisten parjaama ja toisten ylistämä pitkä tavara,
josta emme alun perin olleet lainkaan kiinnostuneita? Olemme nyt vakavasti
alkaneet harkita sitäkin, koska se todennäköisesti mahdollistaisi varmimmin
haaveilemamme avaran ja valoisan kodin ilman tolppia ja elementtisaumoja.
Olemme jopa tavanneet urakoitsijan, joka on tarjoutunut tekemään koko homman
ensimmäisestä kuormurin kauhan kuopaisusta viimeiseen lattialistan
kiinnitykseen ja vielä varsin kilpailukykyiseen hintaankin. Kaikki ne
kauhutarinat siitä, millainen rumba pitkästä tavarasta rakentaminen on ja
kuinka paljon osaamista, jota meillä ei ole lainkaan, se vaatii, saa kuitenkin
yhä uudelleen ja uudelleen pohtimaan tämän vaihtoehdon toteuttamiskelpoisuutta.
Talvikin on tulossa ja sen myötä rungon kastumisen vaara. Kastunut runko
tietenkin kuivuu, mutta silloin se ilmeisesti ei enää ole suora, jolloin
sisäpinnat kärsivät. Mietityttää myös, miten tehdä kaiken kattava sopimus, kun
emme vielä oikein itsekään tiedä, laitetaanko lattiaan betonia vai parkettia. Niin,
ja vaikkei taloa tarvitsekaan rakentaa viimeisen muodin mukaan, tuntuu, että
pitkän tavaran kulta-aika meni jo…
Niinpä niin, mikään näistä tavoista ei vaikuta helpolta ja yksinkertaiselta tavalta, ei ainakaan ensikertalaisesta. Kenenhän kelkkaan sitä kannattaisi hypätä, jos haluaa päästä mahdollisimman halvalla ja helpolla ja saada äkkiä valmista? Vai olisikohan sittenkin joku muu tapa rakentaa Villa Lycka? Yksi mahdollisuus on aina välillä käväissyt mielissämme, mutta siitä lisää toisessa postauksessa...
Voi miten tuttua tekstiä! Meilläkin arkkitehti piirsi aluksi tosi upean talon joka aiottiin tehdä puusta sekä kustannussyistä että omasta preferenssistä (puutalo on jotenkin luonnonläheisempi ja lämpöisemmän oloinen). Mutta kun alettiin kiertää talotehtaita niin vastaukset olivat tyyliin: "ei taivu meidän muottiin, eihän me tällaisia akvaarioita, kyllä tämä on kivitaloksi piirretty..."
VastaaPoistaValuharkolla ja elementillä olisi onnistunut se alkuperäinenkin talo, mutta se olisi tullut liian kalliiksi. Sitten fiksattiin taloa ulkonäön kustannuksella ja saatiin se sitten toivottavasti budjetin sisään. Betonielementeistä se nyt kuitenkin tulee, mutta voi olla että sisäseinät tulevat puupinnalla siitä huolimatta.
Sami RintaWillasta
Voi tuo kommentti lämmitti niin mieltä! Joskus sitä ajattelee, että olisikohan 'katalogitalon' tilaamalla selvinnyt helpommalla? Toisaalta, kaikki ei välttämättä silloinkaan mene kuin strömsössä, ainakin näin voisi useista blogeista päätellä. Tuntuu myös, että palkkaamalla arkkitehdin saa ainakin tontille ja omalle perheelle sopivan talon, jos vaikka haastetta ja yllätyksiä matkan varrella riittääkin...
VastaaPoistaKävin vilkaisemassa teidän taloa ja lukemassa tarinaanne. Wow, mikä talo onkaan rakenteilla! Ymmärsinkö muuten oikein, että alkutaipaleella oli mukana Avanto? Mekin keskustelimme samaisen toimiston kanssa (ihastuttuamme neljän tuulen tupaan), mutta päädyimme sitten toiseen. Rajallinen budjettimme huomioiden, varmaan ihan hyvä niin :)
Kuullaan!